Mutatjuk, ki lehet Matolcsy György utóda.

„Mindig mindenen el kell gondolkodni” – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter egy sajtótájékoztatón arra a kérdésre, hogy vállalná-e a felkérést, ha Orbán Viktor őt jelölné a jegybank élére.

Nem is cáfolta, nem is erősítette meg Varga Mihály a pletykákat

Kapott-e felkérést Orbán Viktortól, hogy vezesse a jegybankot – tette fel a kérdést a Reuters riportere.

„Ez márciusban lesz esedékes, mindent a maga idejében”

– válaszolta Varga. Majd hozzátette: a miniszterelnök jogosítványa, hogy jelölje a jegybank elnökét, nem érzi illetékesnek magát, hogy erre a kérdésre válaszoljon.

Hangsúlyozta, hogy az árstabilitás a jegybank elsődleges feladata, de ez nem zárja ki, hogy együttműködjön akár a kormányzati intézményekkel – számolt be a vg.hu.

Nem erősítette meg, de nem is cáfolta,

hogy a miniszterelnök felkérte a Magyar Nemzeti Bank vezetésére. Ez a politikában gyakorlatilag kivétel nélkül az állítás igazságtartalmának leplezésére szolgál, így kijelenthető: szinte biztos, hogy Orbán felkérte Vargát, legyen Matolcsy utódja.

Van, amiben nem vallott kudarcot Varga

Beszámoltunk arról, hogy Orbán Viktor „békemissziónak” nevezett moszkvai és pekingi látogatását követően az uniós külügyminiszterek úgy döntöttek: nem Budapesten tartják a találkozójukat. Ez épp elég kínos volt a soros uniós elnökséget átvevő miniszterelnöknek.

Úgy tűnik, legalább a pénzügyminiszterek találkozóját sikerült tető alá hozni. Varga Mihály szerint méltatlan és sajnálatos, hogy a mindenkori magyar konstruktív (?!) hozzáállást nem mindenki viszonozza, ezzel szemben a magyar kormány továbbra is a párbeszéd (?!?!) híve.

„A budapesti tanácskozást ellehetetlenítő szándékok nem értek célba,

minden uniós ország képviselteti magát a csúcson”

– mondta a miniszter. Hozzátette, hogy jegybankelnökök is jelen lesznek. Szerinte minden feltétel adott, hogy az uniós csúcs sikeres legyen.

A „családbarát” politika is fókuszba kerül

Koncz Zsófia családügyekért felelős államtitkár elmondta, hogy 2010 óta 30-féle intézkedést vezettek be. Megemlítette a babaváró támogatást, a jelzáloghitel elengedését, a nagycsaládosok autóvásárlásának támogatását, valamint a nagyszülői gyedet.

„Folyamatosan azon dolgozik a kormány, hogy bővítsék a családtámogatásokat, így újra igényelhető a bölcsődei támogatás szeptembertől, illetve október elsejétől a speciális adózást választó egyéni vállalkozók könnyebben tudnak hozzájutni a falusi CSOK-hoz vagy a babaváróhoz”

– dicsekedett.

Koncz elmondta, hogy az Orbán-kormány célja, hogy megduplázza a családi adókedvezmény összegét.

Arról nem beszélt az államtitkár, hogy a családi pótlék összege Orbánék 14 éves regnálása alatt egyetlen forinttal sem emelkedett.