Aki megteheti, szívesen süti otthon a kenyerét, hiszen a házi kenyér nemcsak garantáltan egészséges és friss, illetve finom de nagy öröm elkészíteni is, főleg akkor, ha nem telik sok időbe.
A meleg, gőzölgő házikenyér terjedő illata pedig biztosan a konyhába csalogatja a család minden tagját.
Ezt a kenyeret se dagasztani, se keleszteni nem kell, ráadásul (sok recepttől eltérően) nem kell fél napig pihentetni, vagy a tálat melegíteni félórán át..
Nem sok munka, és olyan kenyeret kapunk, amelynek a héja finom, ropogós, és aranybarna, belül puha.
Az alábbi összetevőkre lesz szükségünk:
Ötven deka finomliszt; Egy tk. só; Egy tk. cukor; Egy tk. szódabikarbóna; Kettő pohár kefir (150 g-os) – helyette natúr joghurt is megfelelő; Kettő deci víz.
Így készítsük el:
Ne számítsunk hosszú, bonyolult folyamatra! Először is a sütőt kell kétszáz fokra állítani.
Fogjuk a száraz hozzávalókat, és egy keverőtálba tesszük, és ezután a kefirt (joghurtot) és a vizet a közepébe öntjük.
Kézzel “tessék-lássék módon” összedolgozzuk, tényleg csak nagyjából!
Ekkor van egy lágy tésztánk: igazgassuk el úgy, hogy kb. kerek legyen, és tegyük át egy sütőpapírral kibélelt jénai edénybe.
Ezután esztétikai célból vizes kézzel elsimítjuk kicsit a tetejét, végül pedig késsel bevágjuk kereszt formában.
Tegyük be a sütőbe, ahonnan kb. félóra múlva illatozó, aranyszínűn és készen vehetjük ki. Egy kicsit hűl és már fogyasztható is!
Jó étvágyat kívánunk!
Kiemelt kép: pexels.com
Forrás: minden-egyben.com