Szinte minden háztartásnak megvan a maga „tuti” receptje a palacsinta tésztájára. Van azonban egy olyan trükk, amit azoknak is érdemes kipróbálni, akik évek alatt kísérletezték ki a legfinomabb palacsinta elkészítési módját – ők sem fognak csalódni.

A palacsinta összetevői körül nincsenek nagy eltérések, legfeljebb abban változnak a vélemények, hogy lehet-e, és ha igen, mivel érdemes helyettesíteni a tejet. Ehhez az ajánlott sorrend: elsősorban buborékos víz, másodsorban egyszerű csapvíz.

Azt már kevesen tudják, hogy egy másik összetevőt is lehet azonban helyettesíteni, legalább részben a palacsinta tésztájában. Sőt, nem csak lehet, de a Mindmegette.hu ajánlása szerint érdemes is.

A titkos összetevő: a pudingpor

A trükk igen egyszerű, az eredmény pedig garantáltan meggyőző lesz: a tészta összetevőinek adagolásakor csökkentsük az egyébként szükséges liszt mennyiségét a felére.

A mennyiség másik fele legyen pudingpor.

Ha pudingpor felhasználásával készítjük a palacsintát, nem csak finomabb, hanem lágyabb is lesz a tésztája. Így egy újszerű „palacsintaélményre” számítsunk, ha pudingport keverünk a tésztához.

Kapcsolódó: Nem lehet vele betelni: Réteges, habkönnyű madártejszelet

Puhább és lágyabb tészta: a pudingpor által a palacsinta tésztája könnyedebb és puhább lesz. Ennek az oka, hogy a pudingporban keményítő van, ami elősegíti a lágyabb tészta létrejöttét. A kisült palacsinta így selymesebb lesz, a tészta kevésbé lesz „gumiszerű”.

Új ízélményt ad az eddig ismert ízvilághoz: a liszt felének helyettesítésére használt pudingpornak nem kell különlegesnek lennie, egyszerű csokoládés vagy vaníliás ízűt érdemes választani, mely a palacsintának is finom ízt kölcsönöz. Ám mégsem fogja elnyomni a tészta jellegzetes ízét. Ha pedig a palacsintát a pudingporhoz hasonló ízű krémes töltelékkel vagy gyümölccsel kínáljuk, az még inkább hangsúlyosabbá teszi ezt az ízt.

Különleges színe lesz a palacsintának: a vaníliás pudingportól világosabb árnyalatot kap a palacsinta tésztája, így szebben, ínycsiklandóbban fog kinézni a tányéron.

Krémesebb állag: a pudingpor a tésztának krémességet, lágyságot fog nyújtani, ez pedig nem csak az ízében, hanem textúrájában is megmutatkozik.

Íme, így készítsd el a pudingporos palacsintát:

Hozzávalók

3 db tojás
200 ml tej
200 ml szénsavas víz
2 evőkanál cukor
5 evőkanál búzaliszt
2 csomag pudingpor (ízlés szerint)
2 evőkanál olvasztott vaj

Kapcsolódó: Percek alatt kész, finom tésztáját pedig mindenki imádja: Így készítsd el a kefires fánkot

Elkészítés

Egy nagyobb tálban összekeverjük a tojásokat, a tejet, a vizet és a cukrot.
Egy külön tálban átszitáljuk a lisztet, hozzákeverjük a két csomag pudingport, majd összeforgatjuk a nedves hozzávalókkal.
Végül hozzáadjuk az olvasztott vajat és kb. 10 percig pihentetjük a tésztát.
Egy serpenyőt kikenünk zsiradékkal, és a szokásos módon megsütjük a palacsintát.
A pudingos palacsinta bármivel fogyasztható: túró, fahéj, csokoládékrém, vaníliakrém, lekvár, és mogyoróvaj, tejszín és friss gyümölcsök mind remekül illenek hozzá.

Forrás: origo.hu