Orbánék migránsai mégis elveszik a magyarok munkáját.

Kirúgták a Continental makói gyárából azokat a magyar dolgozókat, akik a vendégmunkásokat tanították be. A szakszervezet arra hívta fel a figyelmet, hogy a német gumiipari vállalat makói gyárában a hazai dolgozók elküldésével a külföldiek előtt nyitná ki a kaput.

„A gyárvezetés nem tájékoztatta a szakszervezetet sem az elbocsátások tényéről, sem annak mértékéről”

mondta a Népszavának Hajdú Roland, a Continental makói gyárában működő Gumiipari Szakszervezet helyi titkára.

Hozzátette: erre vonatkozóan nincs törvényi kötelezettség, mert novemberben és decemberben 25-25 dolgozót küldenek el, ez pedig nem számít csoportos létszámleépítésnek.

Közölte, a kirúgásokról és azok okairól a gyár dolgozói kizárólag a sajtóból értesültek. Mint mondta, nem ismerik pontosan az elbocsátások szempontjait, ám különösnek tartják, hogy

csak a magyar dolgozóktól vált meg a cég.

A gyárban felröppentek olyan hírek, hogy a mostani elbocsátási hullám a külföldi munkavállalók előtt nyithatja szélesre a kapukat. Ezt a feltevést az is megerősíti, hogy jelenleg közel százötven indonéz vendégmunkás dolgozik a gyárban.

A szakszervezeti titkár rámutatott,

a helyi vezetés célja, hogy minél kiszolgáltatottabb helyzetbe hozza alkalmazottait.

A Continental vállalat magyarországi vezetősége a lapnak az alábbiakat írta:

„A 2022-ben tapasztalt növekvő megrendelésszám miatt például ebben az időszakban Makón több mint 500 fővel bővültünk. Jelenleg viszont a piac romlásának és az elmaradó megrendeléseknek köszönhetően olyan lépéseket kell megtennünk, amelyek biztosítják fenntartható üzleti működésünket és ezzel együtt a lehető legkevésbé érintik munkavállalóinkat. Ezen alapelvek mentén hoztuk meg döntésünket a hivatkozott létszámmódosításról, melyről a törvényi előírásoknak megfelelően értesítettük a helyi érdekképviseleteket. A jelenlegi lépés nagyrészt a kölcsönzött munkavállalókat érinti és a folyamatot 2023 végéig hajtjuk végre.”

Hajdú Roland arról tájékoztatott, hogy az ötven elbocsátott dolgozó között sokan voltak olyanok, akiknek munkaviszonya a makói gyárban elérte, sőt meghaladta a húsz évet. Köztük olyanok is voltak, akik fél évvel ezelőtt még

az indonéz munkavállalók betanítását végezték a gyárban

– őket egyébként a legjobb dolgozókként tartják számon.

„Ezt támasztja alá, hogy a betanítás után vezetői dicséretben részesültek a betanításban részt vevő, most elbocsátott dolgozók”

– mondta a szakszervezeti titkár aki jelezte, a kölcsönzött dolgozók közül

kizárólag magyarokat bocsátottak el.