Nem árt észben tartani.

A húsvéti menü sokszínűsége mellett, a sonka mégiscsak főszereplő: hogyan füstölték, mennyi zsír szükséges rá, sikerül-e szépen szeletelni, vagy egy érintésre darabjaira hullik? Mutatunk néhány tippet, hogy a húsvéti sonka a lehető legjobban sikerüljön:

Ha megvásároltad, a nyers, füstölt húsvéti sonkát előző este annyi hideg vízbe kell beáztatni, ami épp ellepi, hogy távozzon belőle a fölösleges só. Másnap friss vízben tedd fel főni, ízlés szerint adhatsz hozzá 3-4 gerezd fokhagymát, 8-10 szem borsot és 1 babérlevelet.

Kapcsolódó: Húsvéti sütemények: Percek alatt elkészíthető mennyei kapucsínó szelet

Ma már egyre többen inkább füstölt sertéstarját, -combot vagy -csülköt tesznek az ünnepi asztalra. A tarját vagy a kötözött sonkát elég, ha 1-2 órán át áztatod vízben, ezután (akár fokhagymával ízesítve) kezdd el főzni. A sonkát tálalásig hagyd a főzőlében, a rajta lévő madzagot csak közvetlenül fogyasztás előtt szedd le.

Kapcsolódó: Házi zserbógolyó: így tudsz gyorsan finom és minőségi süteményt készíteni húsvétra

EXTRA SONKAFŐZÉSI TIPP

Ha esetleg elfelejtetted beáztatni a sonkát, enyhén ecetes vízben főzd meg.

5 ARANYSZABÁLY A HÚSVÉTI SONKA FŐZÉSÉHEZ

1. A zsíros réteg megóvja a sonkát a kiszáradástól, ezért ezt ne szedd le róla.

2. Mindig akkora fazékban főzd meg, amelyben teljesen ellepi a víz.

Kapcsolódó: Húsvéti menühöz: Pillanatok alatt elkészíthető isteni sonkás töltött krumpli

3. Ne tedd kuktába, mert abban hamar kifő belőle a zsír, és rostjai rágóssá válnak.

4. Főzési ideje a nyers sonka súlyától is függ, lehet 4-5 óra is. Akkor kész, ha a beleszúrt villa már könnyen kicsúszik, illetve a csontja kihúzható belőle.

5. A levében hagyd kihűlni, mert melegen nem lehet szépen (a rostokra merőlegesen) szeletelni, ráadásul a kifőtt nedvességtartalmának egy részét ilyenkor újra magába szívja, így nem szárad ki olyan könnyen.

Kapcsolódó: Így készül a legfinomabb sajt,- és sonkatekercs húsvétra

HIDEGEN, MELEGEN IS FINOM

Felszeletelve, vele főtt keménytojással, tormával, mustárral, friss retekkel vagy újhagymával is fogyasztható. A szeleteléskor leeső sonkadarabkákból készíthetsz például sonkakrémet vagy felhasználhatod sonkás tészta alapanyagaként, de saláta gazdagítására szintén kiváló.

MIRE JÓ A SONKALÉ?

Főzőleve kiváló alap bableveshez, lencsefőzelékhez, töltött káposztához vagy ízlés szerint csuszatészta főzéséhez, de a kemény tojás is sokkal finomabb, ha ebben főzzük meg. A sonkalét pedig felhasználásig a fagyasztóba is berakhatod.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Kiemelt kép: mindmegette.hu

Forrás: mindmegette.hu