Tíz férfiból négy meg sem éri a nyugdíjat.

Nincsenek pontos adatok arról, hogy hány magyar férfi és nő éri meg a nyugdíjkorhatárt, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból viszont kiderült, hányan haltak meg tavaly még 65 éves koruk, azaz a nyugdíjas koruk előtt – írta meg a 24.hu.

A férfiak jelentős része meg sem éri a nyugdíjat

„Elgondolkodtató, hogy a férfiaknak csak a 65,3 százaléka éri meg a 65 éves nyugdíjkorhatárt”

– mondta el a portálnak Karácsony Mihály nyugdíjszakértő, a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület elnöke. Karácsony az állítását a KSH korfájából – Magyarország népességének száma nemek és életkor szerint január elsején – kiolvasható adatokra alapozza.

Azért a korfát tekintette kiindulási pontnak, mert az tényszámokat tartalmaz, nem úgy, mintha a megszületettek várható élettartamát vizsgálnánk.

Kétségbeejtőek a számok

1958-ban 78 027 fiú született, 2024-ben azonban közülük már csak 50 999 férfi élt,

azaz mindössze a 65,3 százalékuk tudott nyugdíjba vonulni.

Ők azok, akik potenciálisan már nyugdíjasok lehetnek, hiszen 2023-ban biztosan elérték az öregségi nyugdíjkorhatárt. Karácsony Mihály úgy látja: ilyen halálozási adatok mellett

gondolni sem szabad arra, hogy tovább emeljék a nyugdíjkorhatárt.

A kormány korábbi nyilatkozatai alapján egyébként a korhatáremelés jelenleg nincs napirenden.

A nők magasabb valószínűség szerint érik meg a 65 évet

A férfiakhoz képest a nőknél jóval magasabb a 65 éves kort megélők aránya. A korfa azt mutatja, hogy

1958-ban 73 550 lány született, 2024-ben pedig közülük még 62 567 nő élt – azaz a 85,1 százalékuk.

Ráadásul mivel a nőknél van lehetőség 65 éves kor előtt is teljes öregségi nyugdíjra – amennyiben teljesülnek a feltételek, akkor a nők40 nyugdíjjal –, így náluk nem is feltétlenül a 65 év a mérvadó a nyugdíjba vonuláshoz, ennek ellenére jó támpontnak számít.

Az 1953-ban született lányok közel 74 százaléka élte meg 2024-et, a tíz évvel fiatalabbaknál pedig több mint 90 százalék. Karácsony Mihály szerint egyébként a nők40-et változatlanul kellene hagyni – és a kormány nyilatkozatai alapján erre minden esély megvan.

(Kiemelt képünk illusztráció)