Volt besúgó került az orbáni ÁVH kutatóintézetének élére.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal (SZH) kutatóintézetének vezetője nem akárki lett: egy volt III/III-as ügynököt neveztek ki kedden Orbán Viktorék.

Nem tudjuk, mit kutat majd Horváth József

Megalakult a Szuverenitásvédelmi Kutatóintézet – számolt be róla az MTI. A kutatóintézet feladata a jelenleg civil szervezeteket és független sajtótermékeket vegzáló Szuverenitásvédelmi Hivatal szerint az, hogy

„a jövőben tudományos elemzésekkel, hazai és nemzetközi kutatásokkal támogassa a hivatal munkáját, annak érdekében, hogy a hivatal beazonosítsa és feltérképezze a Magyarország önazonosságát veszélyeztető cselekedeteket, befolyásolási kísérleteket”.

A kutatóintézet vezetője Horváth József nyugállományú vezérőrnagy és biztonságpolitikai szakértő.

Horváth III/III-as ügynök volt

Horváthot 1999-ben dandártábornokká nevezték ki dandártábornokká.

2012-ben pedig vezérőrnaggyá léptették elő.

Ami ennél sokkal fontosabb, az az, hogy Horváth 1986–89-ig a Belügyminisztérium III/III-4-b. alosztályon dolgozott alhadnagyként – emlékeztet a 444.hu.

Akkoriban is hasonló feladata volt, mint a Szuverenitásvédelmi Hivatalnak van jelenleg:

a szektásnak minősített, egykori és aktív párttagok, trockisták, álbaloldaliak elhárítása. A rendszerváltás után is maradt a szolgálatoknál. Az első Orbán-kormány idején a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) főigazgató-helyettese volt, de beszélő fejként is bármikor bevethető volt például akkor, amikor migránsozni kellett.

(Szuverenitásvédelmi Hivatal / Facebook)