Nem így volt megbeszélve.

Kamilla és Károly idén áprilisban ünneplik 19. házassági évfordulójukat. Esküvőjük után a királyi család egy nyilatkozatot is kiadott, melyben egy szóval utaltak arra, hogy Kamilla nem mindig azt a szerepet fogja majd betölteni a családban, mint kezdetben, ez pedig így is lett.

Vajon kinek volt fontos ez?

Kamilla és Károly kapcsolata már viszonyuk kezdetén nagy ellenszenvre talált a britek körében, nem véletlenül: a jelenlegi királynét sokáig nem kedvelte a nép. Az emberek többsége úgy gondolta, hogy Diana és Károly házassága miatta ment tönkre, azt pedig végképp nem fogadták el, hogy Diana halála után pár évvel Károly feleségül is vette Kamillát.

Kapcsolódó: Erre nem számítottunk: Kamilla királyné nyilvánosan üzent Katalin hercegnének a megcsalással kapcsolatos pletykák miatt

Eljegyzésüket 2005 februárjában jelentették be, esküvőjüket pedig április 9-én tartották. Károly és Kamilla a windsori városházán fogadott örök hűséget egymásnak, ám II. Erzsébet és Fülöp például nem vettek részt a szertartáson, ahogyan Kamilla apja sem, így a családot a királyné gyermekei, valamint Vilmos és Harry képviselte.

Kapcsolódó: Hogy tehette? Harry herceg a betegágyánál alázta meg a rákkal küzdő III. Károly királyt

Kezdetben a Cornwall hercegjéje címet kapta

Az esküvő után Kamilla egy címmel gazdagodott: megkapta a Cornwall hercegnéje címet, ami akkor a második legmagasabb nemesi rang volt az Egyesült Királyság protokollrangsorában a királynő után. Erről egy közleményt is kiadott akkoriban a palota, melynek érdekes megfogalmazása,-különösen egy szó,- már akkor, 19 évvel ezelőtt is utalt arra, hogy nem ez lesz Kamilla legmagasabb tisztsége, sőt.

III. Károly király hitvese, Kamilla/ Skynews.com

A nyilatkozat szerint Kamillát a „Princess Consort”, azaz a „herceg hitvese” megszólítás illeti majd Károly trónra lépését követően, nem pedig a „Queen”, ami a mostani titulusa, és ami nem egészen fedi a valóságot. Jelenlegi rangja magyarra fordítva királynőt jelent, márpedig Kamilla nem uralkodó, és hatásköre sem egyenlő Károlyéval.

Kapcsolódó: III. Károly király állapota rettegésben tartja Vilmost és Katalint: Nagy a félelem a palotában

Éppen emiatt a néhai Erzsébet királynő férje, Fülöp rangja is egész életében „Prince”, azaz „herceg” volt, nem pedig „King”, mint király.

Kamilla és Károly király/Brides.com

„Mrs. Parker Bowles az Őfelsége, Cornwall hercegnéje címet fogja használni a házasságkötés után. A szándék, hogy Mrs. Parker Bowles-ot a „Herceg Hitvese” („Princess Consort” – a szerk.) megszólítás illesse majd meg, ha a herceg trónra lép”

– állt a majd 20 évvel ezelőtti közleményben, melyben a kulcsszó a „szándék” volt. Amit Robert Jobson királyi szakértő azért használtak, hogy az embereknek legyen idejük megbarátkozni Károly új választottjával. Később pedig szabadon módosíthatják Kamilla titulusát.

Sokan értetlenül állnak a királynői cím előtt

Ezzel tehát a királyi család időt nyert. Károlynak azonban az volt a vágya, hogy Kamillát az emberek mindig is a „király hitveseként” („Queen Consort” – a szerk.) emlegessék. Amit állítólag az uralkodó már az esküvőjük előtt eldöntött. Tehát nem ő állhat a fortély mögött.

Kamilla rangja azonban jelenleg a „Queen”, ami egy sokkal nagyobb pozícióra utal, mint ami Károly vágya volt. Ez pedig Robert szerint azért tudták elfogadtatni a néppel, mert szép fokozatosan építették fel, hogy az alattvalók megkedveljék Kamillát.

Forrás: Femcafe.hu