Az almás pitének ezer arca van, ez a habos almás pedig egy kivételesen finom változat. Kicsit szebbnek és bonyolultabbnak tűnik, mint a hagyományos, ezért úgy gondolhatjuk, nehéz elkészíteni, de NEM! 😀 Tehát hajrá!

Kapcsolódó: Alig lehet letenni: Könnyed, vajpuha, almás joghurtos fánk

Íme, a habos almás receptje:

Hozzávalók

Egy 25 x 28 cm-es tepsihez
+
A reszelt almához
2 kg alma
1 ek őrölt fahéj
200 g kristálycukor
1 csipet só

Kapcsolódó: Falatnyi boldogság: Kelesztés nélkül, azonnal süthető diós és lekváros kifli

A tésztához

4 db tojássárgája
220 g vaj
120 g kristálycukor
300 g finomliszt
7 g sütőpor
110 ml tej

A tojáshabhoz

4 db tojásfehérje
180 g kristálycukor

Kapcsolódó: Alig lehet letenni: Könnyed, vajpuha, almás joghurtos fánk

Elkészítés

A habos almás első lépéseként az almákat meghámozzuk, lereszeljük, majd elkeverjük a fahéjjal, a cukorral és egy csipet sóval. Hagyjuk, hogy kicsit kiengedje a levét, majd egy konyharuhába borítjuk és kifacsarjuk, de nem teljesen, hagyunk benne egy kis nedvességet.

A tésztához kihabosítjuk a tojássárgájákat a vajjal és a cukorral, majd beleszitáljuk a lisztet és a sütőport, végül beleöntjük a tejet, majd csomómentesre keverjük.

A masszából 2-3 evőkanálnyit félreteszünk, a többit pedig egy 25 x 28 cm-es tepsibe kanalazzuk és spatulával elsimítjuk. A tésztán egyenletesen szétterítjük a reszelt almát, és 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük.

A tojáshabhoz a fehérjéket kihabosítjuk a cukorral, majd az elősütött almás süti tetejére kenjük, rálocsoljuk rusztikusan a maradék nyers tésztát, és visszadobjuk a sütőbe további 5 percre. Ezt követően visszavesszük a hőmérsékletet 150 fokra, és így sütjük még további 15 percig. Sütés után minimum 60 percig hűlni hagyjuk, majd kockákra vágjuk és tálalhatjuk is.

Elkészítési idő: 50 perc